ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevinde “Exoplanets and Life” Çalıştayı Gerçekleştirildi

İçeriği Paylaş

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevinde, 22-25 Eylül 2016 tarihleri arasında sıra dışı “Exoplanets and Life” çalıştayı gerçekleştirildi.

Emekli ÇOMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demircan tarafından organize edilen çalıştaya 12 farklı üniversiteden 10 öğretim üyesi ve 28 lisansüstü öğrencisi katılırken katılımcılar; Ulupınar Gözlemevinde 30, 60 ve 122 cm çaplı üç teleskopla gece gözlemi yaptılar, ötegezegenler ve yaşamla ilgili teorik bilgiler aldılar, ÇOMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Bilgisayar Laboratuvarında geceleri yapılan ötegezegen gözlemlerini, indirgeme ve analiz yöntemlerini uygulamalı olarak öğrendiler, kendi gözlemleri üzerinde çalışarak bilimsel sonuçlara ulaştılar.

Çalıştay grubunun gözlemevinde Teleskoplar ve dedektörler hakkında bilgilendirilmesiyle başlayan Çalıştayın sabah yapılan oturumunda açılışı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem gerçekleştirdi.

Bu oturumda, Yeni Zelanda Carter Gözlemevinden Prof. Dr. Edwin Budding, Bonn Üniversitesinden Prof. Dr. Wolfgang Kunt, Emekli ÇOMÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Osman Demircan ve Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, çalıştay katılımcılarına teorik bilgiler verdiler. Oturum sonunda Prof. Dr. Ahmet Erdem tarafından oturuma katkı sunanlara hediye takdim edildi.

Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde katılımcılar bilgisayar laboratuvarında Uzman Dr. Mehmet Tüysüz danışmanlığında önceden yapılmış ötegezegen gözlemleri üzerinde veri analizi çalışmaları yaptılar. Katılımcılar gece boyunca ÇOMÜ Gözlemevindeki üç teleskopla ötegezegen gözlemi yaptılar. Ardından bu gözlemlerin indirgenmesi ve analizi üzerine çalışmalar yapıldı.

Belgelerin dağıtılmasıyla birlikte çalıştayın sona ermesine rağmen çoğu katılımcı, ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevindeki eksik gözlemleri tamamlayarak çalışmalarını yayına hazırlamaya devam ettiler.

Çalıştay katılımcıları böylece 12 farklı üniversiteden 28 lisansüstü öğrencisi astrofiziğin en güncel araştırma alanlarından biri olan “Exoplanets and Life” alanında yaparak, yaşayarak, üreterek uygulamalı bir eğitim alma fırsatı yakaladılar.

KAYNAK: ÇÖMÜ


İçeriği Paylaş

Yayını Paylaş:

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ-Ankara/Türkiye), Fizik Bölümü, Lisans (1964-1969), Yüksek Lisans (1972), Doktora (Goddard Uzay Uçuş Merkezi – Greenbelt-MD’de, gama ışını uydusu SAS-2 ile galaktik kozmik ışınların gama ışını gözlemleri üzerine bir tez hazırladı ve ODTÜ Fizik Bölümü’nde 1979’da sunuldu).

Katılın!

Bağlanın!
Gelin ve topluluğumuza katılın. Ağınızı genişletin ve yeni insanlarla tanışın!

Yorumlar

Henüz yorum yok

1946 doğumlu, 2009 yılında emekli olmuş, bazı yerel üniversitelerde yarı zamanlı ders vermektedir. İstanbul’da yaşamaktadır-Türkiye.

Instagram'da takip et

Prof.Dr. Mehmet Emin ÖZEL

Gökyüzünü Tanıyalım” Kitabı 17. Baskıya Ulaştı

Mehmet Emin ÖZEL'e Katılın

Yeni yayınlar için kaydolun.

Başarıyla abone oldunuz! Hata! Bir şeyler ters gitti lütfen tekrar deneyin.
Edit Template

Biyografi

ODTÜ: MSc, BSc, PhD, Doçentlik

· Çukurova Üniv:  Prof.Dr

· Max Plack Inst. Reseach Associate

· NASA Goddard Space Flight Centre: Senior Research Associate

· TUBITAK MAM: Başuzman Araştırıcı

Copyright © 2023 Mehmet Emin ÖZEL – Tüm hakları saklıdır. Tasarım Uzman Web Design