1946 doğumlu, evli, 1 kız çocuğu sahibi, 2009 yılında emekli olmuş, bazı yerel üniversitelerde yarı zamanlı ders vermektedir. İstanbul’da yaşamaktadır-Türkiye.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ-Ankara/Türkiye), Fizik Bölümü, Lisans (1964-1969), Yüksek Lisans (1972), Doktora (Goddard Uzay Uçuş Merkezi – Greenbelt-MD’de, gama ışını uydusu SAS-2 ile galaktik kozmik ışınların gama ışını gözlemleri üzerine bir tez hazırladı ve ODTÜ Fizik Bölümü’nde 1979’da sunuldu).
Yurtiçi: Çeşitli Türk üniversitelerinde ve araştırma kurumlarında yürütülen projeler: ODTÜ: TÜBİTAK – Türkiye Milli Araştırma Konseyi – destekli çeşitli projeler, 1
NATO destekli Barış İçin Bilim Projesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi : Çeşitli yerel yönetim ve ulusal STK
destekli projeler, 1 BM / UNDP-UNIDO destekli Uluslararası Proje,
Birkaç yerel üniversite:
Üniversite tarafından finanse edilen lisansüstü araştırma projeleri.
Dış: Yabancı üniversitelerde yürütülen projeler ve araştırma kurumları:
Univ. of Illinois-Urbana Champaign-USA (1979);
Max Planck Institut für Extratrerrestrische Physik, – München-Almanya (1980-1983);
Max Planck Inst. für Radioastronomie, Bonn-Almanya (1983-1986);
NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi, Laboratuvar. Yüksek Enerji Astrofiziği için (1976, 1986-1989, 1995);
İtalyan Kozmik Fizik Enstitüsü, Palermo (1986).
Uluslararası ve uluslararası ajanslarda ve üniversitelerde araştırma projeleri yürüttüm. Onların ersüt ve diğer araştırma makalelerini birçok uluslararası (Nature, Astrophysical Journal, Astronomy and Astrophysics …, conference proceedings) ve ulusal (Turkish Journal of Physics gibi TÜBİTAK destekli hakemli dergilerde, üniversite destekli dergi ve bildirilerde, özel yayınlarda ve konferans bildirilerinde) yayınladım. Bu tür bilimsel yayınların sayısı 200’ü aşmaktadır.
Ayrıca birçok ulusal ve uluslararası konferans düzenledim ve davetli ve katkıda bulunan konuşmalar ve bildirilerle bu tür birçok toplantıya katıldım.
Birçok üniversite ve şehirde akademik dersler ve halka açık konferanslar verdim. Ders başlıklarım arasında Fizik’e Giriş, Astronomiye Giriş, İleri Fizik ve lisans ve lisansüstü düzeyde Astronomi/Astrofizik Dersleri bulunmaktadır. Ders verme konusundaki uzmanlığım ayrıca Radyasyon Fiziği, Sağlık Fiziği, Bilim Tarihi ve İstatistik konularını da kapsamaktadır. Bu konuları çoğunlukla Türk üniversitelerinde olmak üzere Türkçe ve İngilizce olarak verdim. Ayrıca öğrenciler için daha fazla çalışma ve çalışma için ders notları ve sunum slaytları hazırladım.
Farklı platformlarda (üniversite ve kamu amfileri, radyo ve TV programları ve …), davet üzerine ve çeşitli vesilelerle konuşmalar yaptım ve tartışmalara katıldım.
(1) Birkaç kez, bilimin farklı konularında (çoğunlukla asonomi üzerine) birçok popüler makaleyi, davet üzerine veya kendi inisiyatifimle, diffrenet platformlarında (haftalık, aylık magasinler, internet web siteleri, …) yazdım. Bu tür yazıların sayısı 100 civarına ulaşmış olmalıydı. Bu tür makaleleri neredeyse düzenli olarak yazmaya devam ediyorum (ayda yaklaşık bir kez).
(2) Ayrıca yıldızlar ve diğer göksel fenomenler hakkında popüler düşüncelerle gece gökyüzünün nasıl gözlemleneceğine dair 1 popüler astronomi kitabı hazırladım: “Gökyüzünü Tanıyalım”. Kitap 15’ten fazla kez yayınlandı ve halk ve farklı seviyelerdeki öğrenciler arasında gece-gökyüzü gözlemlerine ilgi uyandırdı.
(3) Daha sonra lise ve üniversite öğrencilerinin ve ilgi duyanların ilgisini çekecek şekilde popüler bilim ve astronomi konularında bilgisayar tabanlı bir CD (kompakt disk) hazırladım (Yayıncı: Perspektif Yayıncılık, 1991).
Yüksek lisans ve doktora tezlerim röntgen ve gama ışını rejimlerinde yüksek enerjili astrofiziksel fenomenler üzerinedir. Süpernovalar, nötron yıldızları, kara delikler, beyaz cüceler, x ve gama ışını emisyon süreçleri ve kozmik ışın kaynakları gibi gök cisimleri. Daha sonra, gama ışını kaynaklarının (galaktik, ekstragalaktik, univesal, yerel atmosferik) doğasına daha derin bir deniz yaptım. Bu tür kaynaklardan gelen radyo emisyonu da programımın bir parçasıydı. Aletler tarafından kaydedilen x-ışını, gama ışını ve parçacık verilerinin istatistiksel analiz yöntemleri, bu tür dedektör sistemlerinin sevaral yöntemlerle (örneğin, Monte Carlo ve diğer istatistiksel yaklaşımlar) simülasyonu da dahil olmak üzere, gerekli analiz teknikleriyle de ilgimi çekiyordu. Radyasyon güvenliği de dahil olmak üzere nükleer fizik üzerine bazı araştırmalar ve son zamanlarda meteoritik bilimi de ilgimi çekti.
1946 doğumlu, 2009 yılında emekli olmuş, bazı yerel üniversitelerde yarı zamanlı ders vermektedir. İstanbul’da yaşamaktadır-Türkiye.
ODTÜ: MSc, BSc, PhD, Doçentlik
· Çukurova Üniv: Prof.Dr
· Max Plack Inst. Reseach Associate
· NASA Goddard Space Flight Centre: Senior Research Associate
· TUBITAK MAM: Başuzman Araştırıcı
Copyright © 2023 Mehmet Emin ÖZEL – Tüm hakları saklıdır. Tasarım Uzman Web Design