Jüpiter’den Yeni Bilim

İçeriği Paylaş

Juno, 4 Temmuz 2016’da yörüngeye girdi ve daha sonra Jüpiter’in kutuplarını, yoğun bir şekilde kümelenmiş ve akıllara durgunluk veren bir girdapta birbirine sürtünen neredeyse kıta büyüklüğünde fırtınalarla kaplı buldu.

“Tamamen yeni bir Jüpiter gibi,” diyor Juno’nun Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nden baş araştırmacısı Scott Bolton. “Bulutlar inanılmazdı.”

Jüpiter’in kutup fırtınaları hakkında çarpıcı olan şey, aslında her kutupta birden fazla siklon olmasıdır. Bu nedenle, Dünya gibi bir kutup girdabına sahip olmak yerine, Jüpiter’in kuzey kutbunda aynı anda hareket eden sekiz dev girdaba ve güney kutbunda beş kadar dev girdaba sahip olduğu gözlendi.

Aşağıda daha da şaşırtıcı şeyler gizleniyor. Araştırmacılar uzun zamandır dev gezegenin gizli iç mekanını merak ediyorlardı. Jüpiter’in kıta büyüklüğündeki fırtınaları ne kadar aşağıya iner? Ve gezegenin çekirdeğinin yakınındaki egzotik malzeme nedir?

Jüpiter’in derinliklerinde, yüksek sıcaklıklar ve ezici basınçlar, Jüpiter’in bol miktarda gaz halindeki moleküler hidrojen kaynağını, sıvı metalik hidrojen olarak bilinen egzotik bir madde formuna dönüştürür. Bunu, serbestçe hareket eden bir elektron denizindeki atom çekirdeğinin bir karışımı olarak düşünün. Jüpiter’in güçlü manyetik alanı neredeyse kesinlikle Jüpiter’in içindeki dinamo etkisinden, bu elektriksel olarak iletken sıvının hareketinin manyetik enerjiye dönüştürüldüğü süreçten kaynaklanır. İç mekandaki tam konum, araştırmacıların hala çözmek için çalıştıkları bir gizemdir.

Bir gezegenin manyetik alanı, çekirdeğinden uzaklaştıkça zayıflar. Jüpiter’in manyetik alanı Dünya’nınkinden 10.000 kat daha güçlüdür! Bununla birlikte, bulut tepelerinde ölçüldüğünde, Jüpiter’in manyetik alanı, Dünya yüzeyinde ölçtüğümüzden sadece 20 kat daha büyüktür. Bunun nedeni Jüpiter’in Dünya’dan çok daha büyük olmasıdır.

Gökbilimciler Jüpiter’in güneş sistemindeki en yoğun gezegensel manyetik alana sahip olduğunu uzun zamandır biliyorlardı. Ancak NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’ndeki Juno müdür yardımcısı araştırmacı Jack Connerney’e göre, “Juno’nun manyetometreleri, Jüpiter’in manyetik alanının düşündüğümüzden daha güçlü olduğunu gösteriyor.”

“Dahası, manyetik alan topaklı görünüyor” diyor. “Bazı yerlerde daha güçlü, bazılarında ise daha zayıf. Bu dengesiz dağılım, alanın metalik hidrojen tabakasının üzerinde, yüzeye daha yakın dinamo hareketi ile üretilebileceğini düşündürmektedir. “

Jüpiter’in manyetik alanı, güneş sistemindeki en büyük ve en güçlü auroralara ev sahipliği yapmaktadır. Güneş aktivitesine tepki olarak aydınlanan Dünya’nın aksine, Jüpiter kendi auroralarını yapar. Bunu, kendi dönen manyetik alanı tarafından üretilen güce dokunarak yapar. İndüklenen elektrik alanları, parçacıkları aurora hareketinin gerçekleştiği Jüpiter’in kutuplarına doğru hızlandırır.

Bir başka içgörü kaynağı da Juno’nun gezegenin derin girintilerinden yayılan termal mikrodalgaları ölçen ve Jüpiter’in kalın bulutlarının yüzlerce kilometre altındaki yapıyı ortaya çıkaran Mikrodalga Radyometresi’dir.

Juno’nun Yerçekimi deneyinden elde edilen son sonuçlar, Jüpiter’in ikonik kuşaklarının ve bölgelerinin yaklaşık 3000-5000 km derinliğe kadar bir dizi silindir olarak döndüğünü göstermektedir. Bu derinliğin altında, Jüpiter’in sert bir cisim olarak döndüğü görülüyor.

Jüpiter hakkında yeni keşifler yapılmaya devam ediyor. Bolton, “Her 53 günde bir, Juno Jüpiter tarafından yükseliyor ve bir yangın hortumu tarafından dolduruluyor. Her zaman yeni bir şeyler vardır.”

Jüpiter’den ve güneş sistemimizin diğer gezegenlerinden daha fazla keşif için, science.nasa.gov bizi izlemeye devam edin.


İçeriği Paylaş

Yayını Paylaş:

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ-Ankara/Türkiye), Fizik Bölümü, Lisans (1964-1969), Yüksek Lisans (1972), Doktora (Goddard Uzay Uçuş Merkezi – Greenbelt-MD’de, gama ışını uydusu SAS-2 ile galaktik kozmik ışınların gama ışını gözlemleri üzerine bir tez hazırladı ve ODTÜ Fizik Bölümü’nde 1979’da sunuldu).

Katılın!

Bağlanın!
Gelin ve topluluğumuza katılın. Ağınızı genişletin ve yeni insanlarla tanışın!

Yorumlar

Henüz yorum yok

1946 doğumlu, 2009 yılında emekli olmuş, bazı yerel üniversitelerde yarı zamanlı ders vermektedir. İstanbul’da yaşamaktadır-Türkiye.

Instagram'da takip et

Prof.Dr. Mehmet Emin ÖZEL

Gökyüzünü Tanıyalım” Kitabı 17. Baskıya Ulaştı

Mehmet Emin ÖZEL'e Katılın

Yeni yayınlar için kaydolun.

Başarıyla abone oldunuz! Hata! Bir şeyler ters gitti lütfen tekrar deneyin.
Edit Template

Biyografi

ODTÜ: MSc, BSc, PhD, Doçentlik

· Çukurova Üniv:  Prof.Dr

· Max Plack Inst. Reseach Associate

· NASA Goddard Space Flight Centre: Senior Research Associate

· TUBITAK MAM: Başuzman Araştırıcı

Copyright © 2023 Mehmet Emin ÖZEL – Tüm hakları saklıdır. Tasarım Uzman Web Design