NASA’nın Artemis Planlarından Detaylar

İçeriği Paylaş

“Tek bir ana kampa sahip olacağımızı söylemek gerçekten zor.”

Ay’ın güney kutbundaki NASA astronotlarının Artemis Üs Kampı kurmak için erken çalışmalar yürüttüğü sanatsal tasvir. NASA şimdi Ay’ın güney kutbunda birden fazla ay üssünü tercih edebilir. (Görüntü kredisi: NASA)

NASA’nın astronotları 2025 yılına kadar Ay’a geri döndürme hedefi, uzun zamandır ay yüzeyinde sürdürülebilir bir üs inşa etmek için uzun vadeli bir planın parçası olmuştur. Ancak bu plan beklediğinizden daha fazla ay üssü içerebilir.

NASA’nın keşif sistemleri geliştirme ortak yöneticisi Jim Free, 17 Nisan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ajansın Artemis programının nihayetinde 2020’de açıklandığı gibi ayın güney kutbundaki tek bir Artemis Üs Kampı yerine ayın etrafında birkaç üs inşa edebileceğini söyledi.

Free, 38. Uzay Sempozyumu’ndaki bir brifingde gazetecilere verdiği demeçte, “Tek bir ana kampa sahip olacağımızı söylemek gerçekten zor” dedi. “Çünkü bir lansman penceresini kaçırırsak, o yere geri dönmek için bir ay beklememiz gerekebilir.”

Bunun yerine, NASA, bilim ve keşfi en üst düzeye çıkarmak için ay yüzeyine yayılmış bir dizi ay kampı kurmak için uluslararası ortaklarıyla birlikte çalışabilir. Free, ajansın, hepsi Artemis program ortakları olarak imza atan Avrupa Uzay Ajansı, Kanada veya Japonya gibi uluslararası ortakların potansiyel olarak katkıda bulunduğu bazıları da dahil olmak üzere, birden fazla ay üssü ile dağıtılmış bir yaklaşıma sahip olmanın daha iyi bir fikir olup olmadığını araştırdığını söyledi.

Free, “Bu yüzden belki de bilim çeşitliliğimize yardımcı olacak iki veya üç siteye sahip olabiliriz, çünkü Artemis’i ilk etapta yapmamızın nedeni bilim içindir” dedi.

NASA’nın Artemis programı başlangıçta bu zaman çizelgesi çiziminde görüldüğü gibi yörüngedeki bir Ağ Geçidi istasyonunu, arazileri, gezginleri ve habitatları kullanarak Ay’da aşamalı olarak bir üs kampı kurmayı amaçladı. Bir yetkili, 17 Nisan’da yaptığı açıklamada, planın şimdi ek ay üsleri içerebileceğini söyledi. (Görüntü kredisi: NASA)

NASA’nın Artemis Üs Kampı, ayın güney kutbunda, muhtemelen gölgeli bölgelerinde su buzu barındırdığı bilindiği için bir Artemis misyonunda araştırmak için ajansın aday listesinde uzun zamandır yer alan Shackleton Krateri’nde birincil bir ay üssü çağrısında bulundu. Üs, mürettebatlı Artemis ay inişleri için bir merkez görevi görecek ve bir seferde bir haftaya kadar dört astronottan oluşan bir ekibi destekleyecek.

Temel Kamp planına göre, yaşam alanı güç altyapısı, radyasyon kalkanı, atık bertaraf tesisleri ve ziyaret ekipleri için bir iniş pisti içerecek. Ayrıca, astronotların ayın etrafında dolaşabilecekleri bir ay gezginine ve mürettebatın bir seferde 45 güne kadar Ay’daki diğer bölgeleri ziyaret etmek için kullanabilecekleri “yaşanabilir bir hareketlilik platformuna” ev sahipliği yapacak.

Ancak Free, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ay’da çoklu, daha küçük Artemis üslerine sahip olmanın daha iyi bilim ve ay yüzeyine erişim sağlayabileceğini söyledi. Ancak, NASA bu ekstra habitatları yakın zamanda inşa etmeyecek, diye ekledi.

NASA’nın bir sonraki Artemis görevi, Kasım 2’ten daha erken olmamak üzere ayın etrafında dört astronot fırlatacak olan Artemis 2024NASA, bu ayın başlarında Artemis 2’nin mürettebatını açıkladı. İlk mürettebatlı Artemis ay inişi, Artemis 3 misyonu, 2025’te bir süre için planlanıyor.

Free, “Artemis 3 mürettebatı aşağı indiriyor, altı buçuk gün kalmalarına izin verin ve onları geri alın” dedi. “Ve yavaş yavaş mürettebatın harcayacağı zamanı ve ardından mürettebat sayısını yüzeyde inşa edeceğiz.”

Bu daha uzun ve daha büyük görevler geliştikçe, NASA, Artemis astronotlarının Ay’da sürmeleri için ay gezginleri göndermeyi, basınçsız bir gezginle başlayıp kamyon benzeri basınçlı bir araca yol açmayı umuyor. Japonya’nın uzay ajansı, böyle bir ay kamyonu inşa etmek için Toyota ile işbirliği yaptı. Free, daha sonra dönen ekipler için kalıcı bir yaşam alanı izleyeceğini söyledi.

“Bu yüzden muhtemelen [Artemis] 7, 8 ve 9 gibi daha sonraki görevlere bakıyoruz, burada yüzeyde kalıcı yerleşim yeri eklemeye başlıyoruz” diye ekledi.

18 Nisan Salı günü, NASA’nın yönetici yardımcısı Pam Melroy, güneş sistemi boyunca sürekli insan keşfi için bir plana doğru ilerlemeyi tartışmak” için Uzay Sempozyumu’nda konuşacak(Yeni sekmede açılır). “Ay’a ve Ötesine Sonraki Adımlarımız” adlı konuşmayı NASA TV’de izleyebilirsiniz(Yeni sekmede açılır)ve YouTube(Yeni sekmede açılır). 

Free, NASA’nın Artemis ay misyonları için planlanan mimarisini, Mars ve ötesi için planlarını detaylandıracağını söyledi.

Tarık Malik’e tmalik@space.com e-posta gönderin veya onu takip edin@tariqjmalik(Yeni sekmede açılır). Bizi takip @Spacedotcom(Yeni sekmede açılır)Facebook(Yeni sekmede açılır) ve Instagram(Yeni sekmede açılır)

En son görevler, gece gökyüzü ve daha fazlası hakkında konuşmaya devam etmek için Uzay Forumlarımıza katılın! Ve bir haber ipucunuz, düzeltmeniz veya yorumunuz varsa, bize şu adresten bildirin: community@space.com.

Kaynak: www.space.com


İçeriği Paylaş

Yayını Paylaş:

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ-Ankara/Türkiye), Fizik Bölümü, Lisans (1964-1969), Yüksek Lisans (1972), Doktora (Goddard Uzay Uçuş Merkezi – Greenbelt-MD’de, gama ışını uydusu SAS-2 ile galaktik kozmik ışınların gama ışını gözlemleri üzerine bir tez hazırladı ve ODTÜ Fizik Bölümü’nde 1979’da sunuldu).

Katılın!

Bağlanın!
Gelin ve topluluğumuza katılın. Ağınızı genişletin ve yeni insanlarla tanışın!

Yorumlar

Henüz yorum yok

1946 doğumlu, 2009 yılında emekli olmuş, bazı yerel üniversitelerde yarı zamanlı ders vermektedir. İstanbul’da yaşamaktadır-Türkiye.

Instagram'da takip et

Prof.Dr. Mehmet Emin ÖZEL

Gökyüzünü Tanıyalım” Kitabı 17. Baskıya Ulaştı

Mehmet Emin ÖZEL'e Katılın

Yeni yayınlar için kaydolun.

Başarıyla abone oldunuz! Hata! Bir şeyler ters gitti lütfen tekrar deneyin.
Edit Template

Biyografi

ODTÜ: MSc, BSc, PhD, Doçentlik

· Çukurova Üniv:  Prof.Dr

· Max Plack Inst. Reseach Associate

· NASA Goddard Space Flight Centre: Senior Research Associate

· TUBITAK MAM: Başuzman Araştırıcı

Copyright © 2023 Mehmet Emin ÖZEL – Tüm hakları saklıdır. Tasarım Uzman Web Design